Naslov | Antiestrogeno djelovanje indola iz zelenog lisnatog povrća |
Autor | Josipa Matuha |
Voditelj/Mentor | Valentina Pavić (mentor)
|
Sažetak rada | Zeleno lisnato povrće skupina je biljaka koja pripada porodici Brassicaceaea. Bogato je indolima, koji su produkt hidrolize glukozinolata. U potencijalno korisne aktivnosti glukozinolata i proizvoda njihove enzimatske hidrolize ubrajaju se antifungalna, antibakterijska, bioherbicidna, biopesticidna, antioksidativna, antimutagena iantikancerogena aktivnost. Indol 3-karbinol i i diindolilmetan (DIM) su ključne bioaktivne molekule zelenog lisnatog povrća. Djeluju kao antiestrogeni, odnosno antagonisti receptora estrogena, na način da blokiraju ili ometaju receptor za estrogen. Induciraju enzim koji pretvara estron u 2-OHE na trošak 16 -OHE, a povećanje omjera 2:16 -hidroksiestrona povezano je sa smanjenjem rizika od raka dojke. |
Ključne riječi | indol antiestrogeno djelovanje zeleno lisnato povrće |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Antiestrogenic effects of indoles from green leafy vegetables |
Povjerenstvo za obranu | Valentina Pavić (predsjednik povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Odjel za biologiju |
Mjesto | Osijek |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | PRIRODNE ZNANOSTI Biologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Biologija |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biologije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ.bacc.biol. |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2016-09-19 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Green leafy vegetables are a group of plant families Brassicaceaea. They are richin indoles, which are products of hydrolysis of glucosinolates. Potentially useful activities of glucosinolates and products of their enzymatic hydrolysis includes antifungal, antibacterial,bioherbicidal, biopesticidal, antioxidant, anticancer and antimutagenic activity. Indole 3-carbinol and the diindolilmetan (DIM) are a key bioactive molecules of green leafy vegetables. They act as anti estrogens or estrogen receptor antagonists, by blocking orcounteract estrogen receptor.They induce an enzyme that converts estrone in 2 -OHE to cost16 -OHE , and an increase in the ratio of 2:16 -hidroksiestron associated with reduced riskof breast cancer. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | indole antiestrogen action green leafy vegetables |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad u otvorenom pristupu |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:451218 |
Pohranio | Vesna Radman Meic |