Abstract | Alergija na hranu je visoko na ljestvici zastupljenosti autoimunih bolesti, posebno u dobro razvijenim
zemljama. Bolest je u većini slučajeva nasljedna. Nastaje potaknuta vanjskim ili unutarnjim faktorima.
Unutarnji faktori su genetički i na njih ne možemo utjecati, no vanjski faktori su izloženost alergenu,
količina stresa, način prehrane i slično što možemo kontrolirati. Nakon unošenje hrane dolazi do provjere
učinka njenih proteina. U slučaju da protein u tijelu ne izaziva alergiju uključuje se kaskada imune
tolerancije, no ako dolazi do bilo kakve reakcije uključuje se kaskada protuupalnih odgovora potaknuta
djelovanjem prvenstveno histamina. Zbog nemogućnosti liječenja ovog stanja, jedina mogućnost je
tretiranjem antihistaminicima, točnije inhibitorima djelovanja histamina koji smanjuju upalni odgovor. Kod
reakcija većih razmjera i anafilatičkog šoka potrebna je stručna medicinska pomoć. Prilikom nastanka
alergijske reakcije dolazi do spajanja antigena, alergena, sa specifičnim antitijelom imunoglobulinom. Ovisno
o tipu reakcije sudjeluju IgE, IgG, IgA, IgM ili IgD antitijela. T stanice se vežu na alergen, pomoću
imunosnih stanica putuju u limfni čvor gdje počinje kaskadna reakcija obrambenog sustava. |
Abstract (english) | Food allergies are high on the scale of autoimmune diseases representation, especialy in the well developed
countries. In most cases, the disease is genetic. It is created by stimulation of outter and inner factors. Inner
factors are genetic and they can't be affected upon, but outter factors are exposure to the allergen, amount of
stress, diet etc. which can be controlled. After food input, checking of the affect of its proteins begins. In case
the protein doesn't cause an allegry, cascade of imune tolerance begins, but if it does come to any kind of
reaction, cascade of antiinflamatory responses begins encouraged by activity histamines. Because of inability
to treat this condition, the only possibility is treatment with antihistamines, which are inhibitors of activity of
histamines that reduce inflamatory response. With reactions of bigger scales and anaphylactic shock, medical
help is needed. At the moment of allergic reaction, the antigen, allergen and specific antibody
immunoglobulin bind together. Depending on the type of reaction, participants can be IgE, IgG, IgA, IgM or
IgD antibodies. T cells bind to the allergen, and with the help of immune cells they travel to lymph node
where cascade of reactions of the defence sistem begins. |